Waar plant u de rozen?
Rozen kunnen in principe overal geplant worden , echter alle rozen hebben ten minste 4 tot 5 uur zon nodig per dag. Als dit niet haalbaar is, raadpleeg dan ons overzicht van rozen voor moeilijke plaatsen.
Plant u rozen waar gedurende langere tijd andere rozen hebben gestaan? Dan adviseren wij de grond uit een ander deel van de tuin te verwisselen met de grond van de plaats waar u de rozen wilt laten groeien. Ook vervangt u de aarde tot ongeveer 50 cm diep. Als alternatief kunt u Flower Saver gebruiken. Als alternatief kunt u Flower Saver gebruiken. Eén verpakking is genoeg om 5 tot 10 rozen te beschermen tegen aaltjes.
Worden de rozen geplant op een plaats waar geen rozen hebben gestaan, dan bedekt u de grond met een dikke laag rozengrond (ong. 10 cm) en koemest. Daarna spit u de grond anderhalve spadesteek diep om, zodat de bestaande grond en de koemest goed vermengd worden met de nieuw aangebrachte grond. Het is wenselijk daarna de grond te bekalken. De grond kan tevens worden verrijkt door gebruik te maken van Flower Saver of Healthy Start.
Plantafstand
De plantafstand van rozen is per groep en vaak binnen zo’n groep verschillend. Voor het gebruik in perken is het wenselijk dat een goed gesloten oppervlakte ontstaat. Om dit te verkrijgen adviseren wij van grootbloemige, trosrozen en lage heesterrozen tenminste 4 stuks per m² te planten, al worden dat in de praktijk vaak 5 stuks.
Engelse en Oude rozen plant u, voor een mooi en vol effect, in een drietal bij elkaar. Uiteraard worden dat er meer op grotere oppervlakten.
Heesterrozen kunnen alleen of in groepjes en als vakbeplanting toegepast worden. Het aantal is afhankelijk van het doel waarvoor u de rozen wilt gebruiken. In een vaste planten border zien we vaak slechts één heesterroos of een groepje van drie. Het gewenste effect wordt dan op een eenvoudige manier bereikte. Gebruikt u heesterrozen voor lage vakbeplanting, dan bevelen we 3 tot 5 stuks per m² aan. Raadpleeg hiervoor de breedtemaat die bij de heesterrozen vermeld wordt.
Klimrozen en ramblers geldt als extra dat u ze ongeveer 40 cm van een muur vandaan plant, zodat ze niet te droog staan door bijvoorbeeld de uitstekende dakgoot. Ook het uitdrogen door de vochtabsorberende fundering van het huis is zeker in het begin een probleem. Zorg dus voor een optimaal plantgat! De plantafstand van klimrozen onderling of de afstand tot andere klimplanten is sterk afhankelijk van de soort. Het maken van rozenhagen is eenvoudig, de plantafstand is variabel en ligt tussen de 50 cm en 100 cm.
Planttijd
Kale wortel rozen kunnen geplant worden in de periode oktober t/m april, mits het niet vriest. Rozen in pot kunnen het hele jaar geplant worden, mits het niet vriest.
Het planten van uw rozen
Rozen houden van ruimte, zowel boven- als ondergronds. Plant u de rozen daarom in een flink plantgat van 50 x 50 cm. Bij rozen in pot moet u de kluit van de rozen zo veel mogelijk intact houden.
U plant de roos zo diep dat het oculatiepunt zich net onder de grond bevindt. In de praktijk houdt u een hoogte van twee vingers dik aan, dit is 3 à 5 cm. De aarde zal nog inklinken, zodat de oculatieplaats verder in het seizoen vrij komt te liggen. Druk de grond met uw voet stevig aan en geef het eerste jaar (vooral de eerste maanden) regelmatig ruim water, zodat de roos niet uitdroogt en een goed wortelgestel kan vormen.
Na het planten bedekt u de grond met een laag rozengrond. Om de roos in de winter te beschermen tegen strenge vorst bedekt u het oculatiepunt, zodat de combinatie kou, schrale wind en felle winterzon geen schade kan aanrichten; dit heet aanaarden of aanheuvelen. Met behulp van een spade schuift u de omliggende grond tegen het oculatiepunt. Stamrozen worden net als rozen geplant, maar dan wel met een steun erbij. De plantdiepte luistert minder nauw: de hoogste wortel aan de stam mag maximaal 10 cm onder de grond geplant worden. Bij stamrozen bedekt u de oculatieplaats in de winter met stro, coniferengroen, dennegroen of beschermkap.