Planttijd
Dé maand voor het planten van pioenrozen is oktober. Pioenrozen worden bij ons uitsluitend vroeg in de natuurlijke rustperiode gerooid en verwerkt: van half september tot half november. Op deze manier wordt het plantritme niet verstoord en blijft de kwaliteit van de planten op haar best. Tevens dienen pioenrozen in deze periode weer te worden terug geplant: Gebruik-makend van het laatste restje warmte in de grond maken de planten in deze periode nog nieuwe haarwortels waardoor de planten goed vast kunnen komen te staan op hun nieuwe stekje. Dit geeft de beste weggroei en dus de meeste kans op 1e jaars-bloei. Wij versturen onze planten doorgaans in de eerste helft van oktober. Zo spoedig mogelijk planten na ontvangst is sowieso altijd het beste.
Standplaats
Het allerbelangrijkste is een goed drainerende grond. Pioenen kunnen erg slecht tegen natte voeten. Wanneer pioenen te nat staan kan dit wortelrot veroorzaken waar de planten zelfs dood aan kunnen gaan. Indien u een natte tuin heeft verdient het aanbeveling om de pioen op een 'rug' te planten; oftewel de grond plaatselijk verhogen voor een goede ontwatering.
Plant bij voorkeur op een niet al te luwe plek. Een te beschutte plaats kan een schimmelziekte als Botrytis in de hand werken in natte jaren. Voldoende luchtcirculatie is daarom belangrijk.
Pioenrozen vereisen verder voldoende zonlicht. De gehele dag het zonnetje is ideaal, maar halfschaduw kan eventueel ook. Te donker staande planten geven een langgerekte groei en geen bloemen.
Vermijdt het te dicht bij grote struiken of bomen planten i.v.m. de oneerlijke concurrentiestrijd die pioenen dan aan moeten gaan. Met name oppervlakkig wortelende bomen of struiken nemen 'stelen' bijna al het vocht en voeding van de pioenen.
Plant ook nooit op een plek waar eerder pioenen hebben gestaan, pioenrozen scheiden o.m. bepaalde stoffen af waardoor een verse plant op dezelfde plaats slecht weg zal groeien. Ook is de kans op schadelijke organismen in de grond zoals schimmelziekten en wortelnematoden altijd groter op zo’n zelfde plantlocatie. In vaktermen zegt men wel dat de grond 'moe' is op zo'n oude plek.
Plantafstand
Pioenrozen kunnen sterk in omvang toenemen na het eerste groeiseizoen – reserveer 0,75 tot 1 m2 per plant. Bij gegroepeerd aanplanten is een onderlinge plantafstand van minimaal 80cm “in verband” aan te raden. Regelmatig adviseren wij bij het aanplanten van pioenrozenborders in particuliere tuinen.
Geef pioenrozen de ruimte
Wij geven graag advies over o.a. het aantal planten in uw border, de cultivarkeuze, de plaats van de cultivars etc. Overweegt u om een prachtige pioenrozenborder aan te planten en wilt u vrijblijvend advies van ons, stuurt u ons dan een berichtje. Wij zijn u graag van dienst.
Plantdiepte
De plantdiepte is zeer belangrijk. De bovenste ogen (doorgaans de ‘bloei-ogen’) dienen net onder het grondoppervlak te zitten. Wanneer ze dieper zitten dan vormt de plant in het gunstigste geval alleen maar blad. Net als alle planten willen pioenrozen overleven. Als een pioen te diep is geplant zal de plant proberen nieuwe groei aan de bovenzijde van de plant te vormen ten einde een soort ‘nieuwe plant’ te maken die wel op de juiste diepte zit om te kunnen bloeien. Dit proces duurt echter een aantal jaren, en dat is vaak veel te lang wanneer een plant is aangeschaft met hoge verwachtingen. In het ergste geval wanneer pioenrozen te diep zitten wordt helemaal geen bovengrondse groei zichtbaar. Dieper in de grond blijft het vaak te lang nat, waardoor de planten kunnen wegrotten.
Plantinstructies
1. Maak een plantgat dat 2x de omvang heeft van de plant die op deze plek dient te komen;
2. Maak het plantgat niet te diep (doorgaans ca. 10-15 cm), en maak de bodem van het plantgat goed los;
3. Plaats de plant in het plantgat. De wortels kunnen horizontaal in het plantgat worden geplaatst; de ogen naar boven wijzend(!). Druk de plant lichtjes aan; de plant moet nu op een diepte liggen zodat de bovenste ogen 2-5 cm onder het grondoppervlak komen (oftewel “2 vingerdiktes diep”);
4. Dicht het plantgat weer en plaats een stokje bij deze plek – zo blijft u tot opkomst in februari/maart eraan herinnerd geen andere planten te dichtbij te plaatsen.
Grondsoorten
Pioenrozen gedijen in principe op alle grondsoorten. In het algemeen geldt dat hoe zwaarder de grondslag is, hoe langzamer de weggroei is; oftewel hoe langer het duurt voordat de eerste bloemen uitgroeien. Dit is echter helemaal niet negatief; in tegendeel – op de lange duur kan een stevige kleigrond bijvoorbeeld ideaal zijn. Over het algemeen voldoen zavel-, veen- en kleigronden uitstekend.
Gronden met een pH van 6,5-7,5 zijn ideaal. Op zure gronden (zuurgraad lager dan 6,5) valt het aan te raden wat kalk door het plantgat te mengen en kunt u jaarlijks wat kalk toevoegen om de pH te verhogen. Op basische ('zoete') gronden (zuurgraad hoger dan 7,5) is het doormengen van tuinturf of ander materiaal met verzurende eigenschappen raadzaam.
Pioenen kunnen ook goed groeien op lichte zandgronden, echter dan vereisen ze wel meer aandacht. Het verdient dan ook aanbeveling om op deze gronden regelmatig water en voeding te geven. Beter is het nog om de grond op de plantlocatie van de pioen(en) te verrijken. Een goede manier hiervoor is een gat graven van ca. 50 cm diep en 40x40 cm in omvang. Onderin het gat een laag van ca. 25 cm goed verteerde koemest en/of beendermeel aanbrengen, hier bovenop vervolgens de vervangende grond aanbrengen. Een mengsel van klei, zand en tuinaarde is ideaal in de verhouding 60-20-20. Alleen klei kan ook, maar houdt dan rekening met een wat langere groeitijd tot een volwassen plant.
Potten
Een optimale start heeft een pioenroos alleen wanneer deze wordt aangeschaft als 'kale plant' in het najaar. Een 'kale plant' aangeschaft in het voorjaar heeft altijd wat aan vitaliteit ingeleverd doordat zij een aantal maanden bewaard is gebleven. Ook mist een dergelijke voorjaarsaankoop het zeer belangrijke stukje groei voor de winter, met als gevolg dat de plant moeilijker aanslaat en u langer moet wachten op bloei.
Pioenrozen worden veelal in potten aangeboden. Groeiende planten in een pot zijn weliswaar visueel aantrekkelijk, maar voor uw tuin bent u altijd beter af met een in het najaar aangeschafte pioenroos als 'kale plant'. Mede doordat pioenen hoofdzakelijk in pot worden verkocht hebben pioenen de naam gekregen moeilijk of slecht te bloeien, terwijl dit absoluut niet terecht is!
In potten maken pioenrozen een heel ander wortelgestel dan dat ze in de vollegrond (van nature) doen. In potten zijn voeding en vocht altijd zeer nabij en wordt de plant niet gedwongen om reservevoedsel op te bouwen in haar wortels. Gevolg is dat een pioen in pot zeer veel fijne wortels vormt met weinig opgeslagen voeding waardoor het geen kracht heeft om bloemen te produceren.
Wanneer u een pioen in een grote potmaat aanschaft is de kans best aanwezig dat het eerste jaar bloei volgt op basis van de wortelinhoud die het bij de kweker in de vollegrond heeft opgebouwd voordat de plant werd opgepot. Wanneer u deze plant dan uitplant in uw tuin dan zal deze minimaal 1 à 2 jaar nodig hebben om weer voldoende wortelgestel op te bouwen om weer bloemen te kunnen produceren.
Wanneer u een pioen in een kleine potmaat aanschaft is de plantmaat idem dito en volgt na uitplanten in uw tuin de eerste 2 à 3 jaren waarschijnlijk geen bloei. Plant een in een pot aangeschafte pioenroos altijd direct uit in uw tuin en houdt er dus rekening mee dat na eventuele bloei een paar jaar bloemloos voorbij kunnen gaan.
Voor een betrouwbare pioenroos met de beste groeikracht bent u dus veelal aangewezen op gespecialiseerde kwekers die de planten alleen als 'kale plant' en in het najaar uitleveren, zoals wij.
Pioenrozen in een pot planten voor op uw balkon of terras is het proberen waard als u geen mogelijkheid heeft om hem in de volle grond te planten. Gebruik dan altijd een zeer grote pot (liever een kuip). Probeer een zware potgrond die niet te nat blijft en zeker voldoende luchtig is. Meng compost door en geef matig voeding. Probeert u altijd eerst met een gangbare cultivar of het wil lukken alvorens u de exclusieve cultivar van uw dromen oppot. Meerdere jaren een bloeiende pioen in een pot houden is alles behalve gemakkelijk, maar voor de ware liefhebber is hier een geweldige uitdaging weggelegd!