nu geen verzendkosten
snelle bezorging
uitgebreide kennis

Let op: De Wilde is verhuisd naar de Ganzekolk 7 in Empe

Deze lentebloeiende bolplanten hebben hun volksnaam ‘hondstand’ te danken aan de smalle langwerpige bol, die op de hoektand van een hond lijkt.

Het geslacht Erythronium is al vele eeuwen in cultuur. Eén van de redenen dat het aanbod zo schaars blijft, is te wijten aan de moeilijke teelt. Vooral Erythronium dens-canis is erg gevoelig voor wind en mede daardoor kunnen de bolletjes na het rooien snel indrogen. De nieuwere cultivars, zoals E. ‘Pagoda’, hebben aanmerkelijk grotere bollen en zijn gemakkelijker verhandelbaar. De herkomst van E. dens-canis is Midden- en Zuid-Europa, Iran en de Kaukasus. E. californicum, E. hendersonii en vele andere species vinden hun oorsprong in Noord-Amerika. De hybriden, ontstaan uit kruisingen van E. tuolumnense x E. revolutum, zijn van Nederlandse afkomst (onder andere van de heer L. Slikker). De Nederlandse benaming hondstand is ontleend aan de vergroeide buisvormige bol, vergelijkbaar met de tand van een hond. Vooral bij de hybriden is dit duidelijk waarneembaar. De bladeren staan tegenovergesteld en zijn breed ovaalvormig en steeds twee per plant. Vrijwel alle erythroniums hebben een schitterend getekend (gevlekt, geaderd of zo u wilt: gemarmerd) blad. Een opvallend detail is dat behalve vele soorten die knikkende bloemen hebben, de topjes van de bloemblaadjes naarmate uitbloei vordert, achterwaarts gebogen zijn.

De planten houden van een wat zanderige humusrijke grond op een beschaduwd plekje. Ze kunnen vele jaren op dezelfde plaats staan en vermeerderen zich voornamelijk door zaad.

De bollen dienen vrij diep te worden geplant en wegens enige vorstgevoeligheid is het raadzaam ze van een laagje stro, turfmolm of bladeren te voorzien

ONTVANG NIEUWS EN UPDATES

We gebruiken uw email adres enkel voor het versturen van de nieuwsbrief!

INSCHRIJVEN

VEILIG BETALEN

betaalmogelijkheden

Alle prijzen zijn inclusief BTW

VOLG ONS

© 2024 DeWilde