nu geen verzendkosten
snelle bezorging
uitgebreide kennis

Let op: De Wilde is verhuisd naar de Ganzekolk 7 in Empe

Varens zijn oeroude planten die zich over de gehele wereld verspreid hebben. De grote diversiteit aan soorten en geslachten maakt dat ze zowel in extreem warme als in extreem koude gebieden te vinden zijn. Ook groeien ze zowel bij droogte als op vochtige plekken en soms groeien ze zelfs op het water. De mogelijkheden zijn dan ook eindeloos.

Planten
Varens worden veel toegepast omdat ze in moeilijke schaduwhoekjes aangeplant kunnen worden. In een schaduwrijke tuin is het dan ook zeker aan te bevelen om varens te gebruiken als basisbeplanting. Het zijn vaste planten die oppervlakten gemakkelijk vullen en ze zijn erg sterk. Varens kunnen zowel op vochtige als droge plekken groeien. Op droge plekken blijven ze echter wat kleiner.

In de Nederlandse tuinen kunnen ze het beste in goed doorlatende grond geplant worden. De standplaats kan uiteenlopen van lichte schaduw tot veel schaduw (maar weinig wind). Te veel zonlicht kan het blad verschroeien en wind kan ervoor zorgen dat het blad verbrand. Hierop zijn wel een aantal uitzondering zoals de rotsvaren (Cheilanthes) en een aantal van de eikenvarensoorten. De meeste soorten prefereren een neutrale tot kalkhoudende bodem (uitzonderingen: Blechnum- en Cryptogrammasoorten, deze prefereren zure, vochtige grond). De reden dat varens langs de rand van een vijver en in moerastuinen zo goed gedijen, is de luchtvochtigheid aldaar. Varens kunnen het hele jaar geplant worden, zo lang er geen sprake is van vorst. In een kas opgekweekte varens kunnen het beste in wat warmere tijden geplant worden (vanaf half mei). De grond moet van te voren goed onkruidvrij gemaakt worden en het plantgat dient ca. tweemaal zo groot te zijn als de kluit. Let het eerste jaar ook goed op de vochtigheid. Geef regelmatig water in drogere periodes en voorkom daarbij dat u rechtstreeks op het blad giet.

Bemesten
Het regelmatig toevoegen van compost of bladgrond zorgt voor een goede voeding voor de varens. Verdere bemesting is nauwelijks nodig. Te veel mest kan het blad en de wortelen beschadigen. Indien het blad geel wordt, kan dit wijzen op een tekort. Op dat moment kunt een lage dosis kunstmest toevoegen.

Snoeien
Varens zijn makkelijk en hoeven in principe niet gesnoeid te worden. Dode en oude bladeren kunnen wel weggeknipt worden, maar dit is niet noodzakelijk. Indien u dit toch wenst te doen, is de beste periode het voorjaar. Beschadig hierbij de nieuwe bladeren niet.

ONTVANG NIEUWS EN UPDATES

We gebruiken uw email adres enkel voor het versturen van de nieuwsbrief!

INSCHRIJVEN

VEILIG BETALEN

betaalmogelijkheden

Alle prijzen zijn inclusief BTW

VOLG ONS

© 2024 DeWilde