Hortensia’s zijn prachtige sierheesters die goed toepasbaar zijn in een border of als haag. Het feit dat Hortensia’s weinig onderhoud vragen in combinatie met hun lange bloeiperiode maakt hen tot geliefde tuinplanten. Bovendien zijn de planten niet ziektegevoelig. Hieronder vindt u informatie over het planten, bemesten en snoeien van Hortensia’s.
Planten
Hortensia’s prefereren een plaats in de halfschaduw. In de schaduw zullen ze nauwelijks bloeien. In de volle zon is wel een mogelijkheid maar dan moet u erg goed de vochtigheid in de gaten houden. Hortensia’s plant u het beste in het voorjaar (maart) of in het najaar (oktober/november). Ze houden van kleiachtige, vochthoudende grond. De plantafstand is ca. 1 tot 1.5 meter.
Om een Hortensia te planten, graaft u een gat wat ongeveer twee tot drie keer zo groot en diep als de pot is. U strooit wat potgrond onder in het gat (ongeveer de helft van het gat vullen). Bij blauwe Hortensia’s kunt u beter Hortensiagrond (met tuinturf) gebruiken. Dit maakt de grond zuurder en zorgt dat de blauwe kleur behouden blijft. Ook kunt u er speciale ‘Hortensia blauwmaker’ bij strooien. Dit mengsel spit u lichtjes door. Als de kluit van de Hortensia vrij droog is, kunt u hem het beste even in een emmer met water zetten. Nadat u de plant in het gat hebt geplaatst, vult u het gat met een combinatie van de originele tuingrond en nog wat pot/hortensiagrond. U stampt de grond stevig aan en geeft een ruime hoeveelheid water.
U kunt een Hortensia ook in een pot zetten. Kies hiervoor een soort met mooie, stevige stelen.
Bemesten
Gezien de rijke bloei van Hortensia’s is het belangrijk dat zij voldoende meststoffen toegediend krijgen. U kunt hiervoor organische, universele meststoffen gebruiken. Blauwe Hortensia’s hebben echter de neiging om naar roze te verkleuren. Wil je dit voorkomen dan zal u andere meststoffen moeten gebruiken. Bij het planten of tijdens het groeiseizoen kunt u hortensiagrond toevoegen. Dit maakt de grond zuurder. Daarnaast kunt u ook speciale meststoffen kopen die erop gericht zijn de Hortensia blauw te houden.
Snoeien
Hoe een hortensia gesnoeid wordt, hangt af van het soort dat u heeft. Hieronder volgt een beschrijving van de snoeiwijze voor de verschillende soorten. Om de groei enkel wat af te remmen kunt u wortelsnoei toepassen. Hierbij steekt u met een spade rondom de plant, op ca. 40 cm afstand.
Bloeiers op oud hout
Tot deze groep behoren de eikenbladhortensia (Hydrangea quercifolia), de boerenhortensia (Hydrangea macrophylla), de Hydrangea aspera en de Hydrangea involucrata.
De Hydrangea ‘Forever&Ever’ (macryphylla) is hierop een uitzondering (zie bloeiers op nieuwe knoppen)
Het voordeel van deze soorten is, dat ze eigenlijk geen snoei nodig hebben. Het afknippen van de uitgebloeide bloemen is wel een must. U past bij deze planten alleen snoei toe als de plant te groot of te breed wordt.
Na de winter (voor 1 maart) knipt u de uitgebloeide bloemen weg. Dit doet u net boven het bovenste paar goede, gezonde knoppen. U kunt er ook voor kiezen om dit al gelijk na de bloeiperiode te doen. Snoei deze soorten absoluut niet in het voorjaar. Dit heeft namelijk tot gevolg dat er bijna geen bloemen gevormd zullen worden. Er kunnen wel een aantal oude takken verwijderd worden. Dit doet u door de hoogste of meest overhangende twijgen tot de grond af te knippen. Hierdoor krijgt de plant de kans zich te verjongen.
Als de plant echt te groot is geworden en forse snoei nodig is, dan kunt u dit het beste verdelen over twee jaar. Het eerste jaar knipt u de helft van de takken weg en het tweede jaar de andere helft. Snoeit u in een jaar alle takken weg, dan zal de Hortensia dat jaar geen bloemen produceren.
Bloeiers op nieuw hout
Tot deze groep behoren de Hydrangea arborescens en de Pluimhortensia’s (Hydrangea paniculata). De Hortensia ‘Forever&Ever’ is de enige Hortensia die tot de macrophylla groep behoort die ook op deze wijze gesnoeid mag worden.
Deze groep snoeit u in het vroege voorjaar. De bloemen verschijnen vervolgens op de nieuw gevormde takken. Om de plant mooi gevormd en compact te houden snoeit u de takken tot ca. 15 cm boven de grond. Indien u de plant groter wilt laten worden, doet u dit uiteraard niet. In dat geval knipt u alleen de bloemen eraf. De ‘Annabelle’ kan wat strenger worden teruggesnoeid. Dit zorgt ervoor dat ze mooie grote bloemen vormt. Deze soorten snoeit u niet in het najaar, omdat de bloemen de takken beschermen tegen de vorst. Vaak hebben de uitgebloeide bloemen in de winter ook nog sierwaarde.
De ‘Forever&Ever’ heeft in principe geen snoei nodig, maar wilt u hem toch snoeien doe dit dan op bovenstaande wijze.
Overige informatie
Indien er sprake is van late nachtvorst dient u de Hortensia’s die op het oude hout bloeien te beschermen. Op die manier voorkomt u dat de al gevormde bloemknoppen zullen bevriezen. Het belangrijkste in de verzorging van Hortensia’s is dat zij voldoende water krijgen. De naam Hydrangea is zelfs afgeleid van het Latijnse woord voor water. Indien een Hortensia te weinig water krijgt, gaat het blad slap hangen. Hij herstelt zich hier vrij snel van op als hij direct water krijgt. Het kan echter wel tot gevolg hebben dat de bloemen wat bruin worden.
Op onze websites zijn verschillende Hortensiasoort online te bestellen.